Suolahuonehoitoa voidaan käyttää useiden sairauksien hoitoon, pääasiassa hengitysteiden ongelmiin.
Siitä on saatu apua mm.
Suolapitoisen ilman hengittäminen on vanhastaan tunnettu, terveyttä edistävä ilmiö. Suolahuonehoito menetelmänä perustuu suolakaivosten mikroilmaston jäljittelemiseen, jo 1800-luvulla useissa Euroopan maissa havaittiin, että suolakaivoksissa työskentelevillä miehillä ei ilmennyt keuhkosairauksia muiden tavoin.
Suolahuoneen seinäpinnoissa ja katossa oleva huokoinen suolarappaus ja lattialla oleva monikiloinen hieno suola aiheuttavat huoneilmaan voimakkaan negatiivisen ionisaation, joka helpottaa omalta osaltaan hengittämistä. Se on todettu myös erittäin rentouttavaksi. Se saattaa tuntua väsymyksenä hoidon aikana ja saat mielellään torkahtaakin.
Oma vaikutuksensa on myös sillä että rauhoitut hetkeksi ilman puhelinta ja kelloa. Ionisoitunut tila tarjoaa hetken rauhan sähkölaitteiden ja langattomien verkkojen säteilyltä. Suolahuoneessa rentoutuminen voi edesauttaa lievittämään stressiä ja parantamaan yöunen laatua.
Ihoa kannattaa hoitaa vähissä vaatteissa eikä hoidon jälkeen tarvitse mennä suihkuun. Uimapuku, alusvaatteet tai shortsit ja hihaton paita sopivat hyvin. Suolahuoneessa on normaali huoneenlämpö, joten jos olet kovin viluinen, kannattaa ottaa varalta mukaan kylpytakki tai jokin vaate, joka saa suolaantua. Jos iho on haavainen tai hiertynyt, se kannattaa suojata vaatteilla hoidon ajaksi.
Useimmilla atoopikoilla rikkinäinen iho alkaa sulkeutua jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Joskus käy kuitenkin niin, että hoidon alussa ihon kunto huononee. Tämä on kehon merkki hoitoon reagoimisesta, jota kutsutaan paranemiskriisiksi.
Käänne parempaan tapahtuu yleensä toisella tai kolmannella hoitokerralla. Paranemiskriisi tulee harvoille, mutta sen mahdollisuudesta on hyvä olla tietoinen.
Siitepölyallergian kesyttämisessä kaikkein tehokkainta on ennaltaehkäisy! 16 vuoden hoitokokemuksella olemme huomanneet että suolahoitosarjan ajoissa ennen allergisoivan lajin kukinnan alkamista ottavat asiakkaat selviävät vähimmillä oireilla ja ovat pystyneet vähentämään allergialääkitystään huomattavasti. Useimmilla tämä tarkoittaa jo keskitalvella aloittamista, sillä monesti ensimmäiset siitepölyt saapuvat jo helmi-maaliskuussa. Toki allergiaoireita voi lievittää suolahoidolla silloinkin, kun ne jo ovat päällä.
Puhdistetut keuhkot kohtaavat vahvempina ympäristön haasteet. Jos olet joutunut tekemisiin sisäilman epäpuhtauksien kanssa, suolahoidon limaa irrottava vaikutus auttaa puhdistamaan keuhkoja ja niihin mahdollisesti pesiytyneitä itiöitä. Jos altistuksesi on ollut pitkäaikainen tai erityisen voimakas, ota yhteyttä ja kysy lisää haitallisten aineiden puhdistamisesta syvemmältä elimistöstä.
Infektioalttiit, päiväkoti-ikäiset lapset ovat herkkiä ja ”puhtaampia” kuin me aikuiset ja ottavat hoidon vastaan oikein hyvin. Ennaltaehkäisy toimii heillä loistavasti ja säästää sekä vaivaa, että aikaa sairastamiselta mukavampiin hommiin. Yhdestoista hetki tuoda lapsi suolahuonehoitoon on silloin, kun päiväkotiryhmästä puolet on jo kotona sairastamassa.
Lapsilla hoitokohteita ovat sekä nuhanenät että kutiavat ihot. Jopa korvatulehduskierteissä on saatu hyviä hoitotuloksia. Pienille lapsille, alle 5-vuotiaat, aloitushoitona riittää usein 20 minuuttia. Vauvat voivat olla suolahoidossa 5-10 minuuttia. Jos vaiva on sitkeä, aikaa voidaan pidentää seuraavilla hoitokerroilla. Alle 7-vuotiaat menevät suolahuoneeseen aina aikuisen kanssa.
Suolahuonehoito sopii kaikenikäisille ja sitä voidaan käyttää lähes kaikissa hengityselinsairauksissa ja ihottumissa. Suolahuonehoidossa elimistöön kulkeutuvan suolan määrä on niin vähäinen, ettei se aiheuta ylimääräistä turvotusta tai verenpaineen nousua. Sivuvaikutuksia esiintyy harvoin ja ne katoavat yleensä viimeistään kolmen hoitokerran jälkeen. Näitä voivat olla ihon kutina, silmien kirvely ja päänsärky.
Mikäli sinulla on erityisen vaikea hengityselinsairaus, sydän- ja verisuonisairaus, munuaisvaivoja tai käytät verenohennuslääkettä, sinun tulee noudattaa lääkärisi ohjeita suolahoidon suhteen. Myös syöpäsairaiden ja raskaana olevien on syytä keskustella lääkärinsä kanssa ennen hoidon aloittamista.
Hoitokertojen tarve on yksilöllinen ja riippuu hoidettavasta vaivasta. Allergioiden ja flunssan ennaltaehkäisyyn riittää yleensä käynti kerran viikossa. Astman ja korvatulehduksen kaltaisia pidempiaikaisia sairauksia hoidetaan 2-3 kertaa viikossa, samoin jo oireilevaa flunssaa ja allergiaa.
Jos haluat hoitaa hengitysteiden lisäksi myös ihoa, kannattaa vähentää vaatetusta. Voit tulla hoitoon myös normaaleissa sisävaatteissa, silloin annamme kaavun vaatteiden suojaksi. Suolahuoneeseen saa mennä paljain jaloin, mutta jos haluat pitää sukat jalassa, meiltä löytyy muovitossuja niiden suojaksi.